Od kuchni strony – słodki sposób na szybką regenerację

Skakanie na trampolinie to zdecydowanie czynność, podczas której zużywamy bardzo dużo energii! Jest to wysiłek dość intensywny, zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Od  osób dorosłych wychodzących z naszej areny często słyszymy, że nie spodziewali się, że to niepozorne skakanie „da im tak popalić” .W przypadku dzieci zmęczenie nie jest aż tak widoczne, gdyż z natury dzieci są bardzo ruchliwe i ciężko jest oderwać je od dobrej zabawy! To nie znaczy jednak, że dzieci się nie męczą. Zarówno dorośli jak i dzieci po dużym wysiłku powinni zadbać o prawidłową regenerację swojego organizmu. Wiele osób w ciągu dnia szuka czasu na swoją „słodką przerwę”, łasuchy kochające słodki smak zapewne doskonale wiedzą co mamy na myśli! Właśnie po takim wysiłku słodka przerwa jest wręcz wskazana! Mówimy oczywiście o zjedzeniu przekąski pełnowartościowej, z najlepszych składników, która zaspokoi nasz organizm a jednocześnie zachwyci nas smakiem!

 

Tutaj nasuwa się tylko jedno pytanie skąd w pędzie dnia, gdzie wokół same sztuczne batoniki kuszące w witrynach sklepowych „wytrzasnąć” jakieś naturalne i smaczne ( co dla wielu osób nie idzie w parze) cudo?

 

Odpowiedź nie będzie zadowalająca, ponieważ bardzo ciężko dzisiaj znaleźć dobry produkt który będzie w naszym zasięgu.

 

Istnieje jednak na to rada!

 

W związku z powstawaniem w  parku naszego małego gastronomicznego kącika, w ostatnim czasie wybraliśmy się na poszukiwanie między innymi właśnie takich przepisów na zdrowe, słodkie przekąski, które możecie sami szybko wykonać!

 

Też dużo skaczemy, najzwyczajniej w świecie chyba chce nam się zjeść ciasteczko!

 

Więc przedstawiamy dwa szybkie przepisy, które może przypadną Wam do gustu! Są przykładem idealnej przekąski po skokach, treningu lub innej formie aktywności. Dla dzieci, dla dorosłych ,dla wszystkich znajdujących się w energetycznej potrzebie!

Kakaowe ciasteczka owsiane

 

Czyli kruche i kakaowe ciasteczka owsiane, które zrobicie w 5 minut! Produkty po „/” można stosować zamiennie! Przepis wydaję się za prosty aby był smaczny ale uwierzcie naprawdę smakują i są kruche o co ciężko bez „tony masła”. Zauważcie również, że są  dla wszystkich! Wyeliminowany został cukier i nabiał! Można je zrobić również w wersji bezglutenowej lub wegańskiej!

Składniki na jedną porcję (około 15  sporych ciasteczek)

*2 szklanki płatków owsianych(jeśli macie uczulenie na gluten użyjcie bezglutenowych)

*1 szklanka orzechów(które akurat macie w domu)/słonecznika

*3 łyżki kakao

*5 łyżek dowolnego miodu/syropu klonowego lub innego syropu jaki macie w domu

*1 łyżka oleju kokosowego

*2/3 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

1.Płatki i orzechy zmielić na mąkę w blenderze.

2.Do zmielonych składników dodać 3 łyżki kakao, miód, olej i wodę.

3.Wszystko wymieszać i uformować kulki.

4.Kulki spłaszczyć i ułożyć na blaszce.

5.Piec 25 minut w 180 stopniach, aż się zarumienią.

 

Orzechowe ciasteczka bez pieczenia

 

Te ciasteczka, też zrobicie w 5 minut ale zaskoczeniem jest to, że nie potrzeba do nich nawet piekarnika! Przepis zarówno w wersji podstawowej, bezglutenowej i wegańskiej! Idealne połączenie wartościowych składników.

 

Składniki (około 20 dużych ciasteczek):

 

*200 g suszonych daktyli

*2 szklanki płatków owsianych

*100 g orzechów nerkowca

*3 łyżki masła orzechowego

*1 łyżka oleju kokosowego

 

Sposób przygotowania:

1.Daktyle zalać gorącą wodą i zostawić na 30 minut.

2.Odlać wodę i zmiksować daktyle na gładką masę w blenderze.

3.Do powstałej masy dodać wszystkie pozostałe składniki.

4.Uformować ciasteczka i wstawić do lodówki na 3 godziny.

 

W przepisach królują płatki owsiane, orzechy i daktyle. Te produkty dzięki swoim wartością odżywczym sprawią, że odzyskacie siły i zaspokoicie swoje „słodkie potrzeby” .Jeśli nie używaliście ich wcześniej  to zapewne dlatego, że nie wiedzieliście jak wprowadzić je do swojej kuchni! Ale już macie dwa proste pomysły! Czekajcie wkrótce postaramy się dać wam kolejne!

 

*Przepisy inspirowane blogami : „True Taste Hunters” oraz „Skuteczne gotowanie”